Rear Hub Damaged - Anyone Seen This Before?

<Archived> Even supercars have their flaws..
stevegreen

Rear Hub Damaged - Anyone Seen This Before?

Post by stevegreen » Sun Jan 13, 2008 1:41 pm

Have been suffering with a noise that sounded like a belt squeal when the car was cold and progressively went away as the car warmed up, only to re-occur at odd intervals later in a journey.

Fault was missed completely by one garage so I took it to another. They noticed a "slight" rumble from the nearside rear wheel bearing. Nothing major and possibly something that could be left; knowing it was there would bug me, so I told them to get it swapped out. It was also the last surviving original wheel bearing on the car - all the others had succumbed some time ago. They rang me a little while after they had started the job to tell me they had found this:

[image]http://i34.photobucket.com/albums/d121/ ... C07673.jpg[/image]

[image]http://i34.photobucket.com/albums/d121/ ... C07672.jpg[/image]

[image]http://i34.photobucket.com/albums/d121/ ... C07671.jpg[/image]

Any thoughts on why this coud have failed like this?

RussT
Posts: 1723
Joined: Mon Dec 18, 2000 12:00 pm
Location: Arley
Contact:

Re: Rear Hub Damaged - Anyone Seen This Before?

Post by RussT » Sun Jan 13, 2008 1:46 pm

We had one on the racer go exactly like that Steve. Yours took seven years, our took seven minutes! I think at the time it was out down to excess heat due to the brake calipers sticking on.

SeanB
Posts: 6775
Joined: Tue Jan 04, 2005 9:24 pm

Re: Rear Hub Damaged - Anyone Seen This Before?

Post by SeanB » Sun Jan 13, 2008 3:20 pm

Yeah I reckon that is just old age, fatigue and a bit of water ingress that has caused corossion.

Reading that discription again it sounds just like Pesky!!

Mr Pesky
Posts: 13966
Joined: Mon May 05, 2003 11:00 am
Location: Gravy Trough

Re: Rear Hub Damaged - Anyone Seen This Before?

Post by Mr Pesky » Sun Jan 13, 2008 4:34 pm

Not quite, Brummers, my water problem is more that of leakage, rather than ingress!

Mark_A
Posts: 1133
Joined: Sat Jul 26, 2003 8:48 pm
Location: Coventry

Re: Rear Hub Damaged - Anyone Seen This Before?

Post by Mark_A » Sun Jan 13, 2008 9:03 pm

Looks like a failure due to excessive heat like Russ has experienced.

If the bearing had gone some time ago and although not noisy was very tight, it would heat the hub up which has made it go very brittle as seen in the pics.


Also probably worth checking the driveshaft to make sure it hasn't damaged the joint.

SeanB
Posts: 6775
Joined: Tue Jan 04, 2005 9:24 pm

Re: Rear Hub Damaged - Anyone Seen This Before?

Post by SeanB » Mon Jan 14, 2008 2:10 pm

Also probably worth checking the driveshaft to make sure it hasn't damaged the joint.
Very good point. I would bet that the outer CV is knackered!! If not, it will be very close. I would change it as a precautionary measure, or at the very least get it re packed with grease.

stevegreen

Re: Rear Hub Damaged - Anyone Seen This Before?

Post by stevegreen » Tue Jan 15, 2008 11:21 pm

Thanks for all the feedback chaps - I believe that the garage did look at the CV joint but I'll double check...

I did have an issue with a sticking caliper on that corner about 1k miles ago. So maybe the issue started then...more items to add to the refresh list !!!

Locked