S2 exige gear sticking

Topics relating to the Lotus Exige S2 (series 2)
Post Reply
3xige240S
Posts: 12
Joined: Sun Feb 21, 2021 10:51 pm

I have a 2010 exige S240 in very good condition with only 21,000 full service miles on the clock...I’ve noticed that from time to time its getting stuck in 1st gear and I have to pump the clutch or tap accelerator to try and get it out! At first I thought I’d not depressed the clutch enough but it’s happened a few times now,it’s when I’ll set off in first and reach maybe 3-4000 revs then try an change...any others had this issue??I can’t believe the clutch has gone at this mileage:(
gripster
Posts: 18
Joined: Sun Oct 28, 2018 7:44 pm

Check the throw of the cross gate cable at the Gearbox end. Get someone to change gear and observe. You won't be able to tell if it has full movement as you have no reference but if there is any slack in the outer cable you may see this movement. Do you have motorsport cables? I am assuming so. I didn't and my aluminium housing at the gearbox end sheared and I had front to back but not crossgate at the gearbox end. Bit difficult to explain but check for unnecessary movement at gearbox end.
3xige240S
Posts: 12
Joined: Sun Feb 21, 2021 10:51 pm

I’d that a remove the undertrays job?
User avatar
Fonzey
Posts: 1188
Joined: Tue Nov 27, 2018 12:17 am

3xige240S wrote: Tue Mar 09, 2021 3:35 pm I’d that a remove the undertrays job?
The best visibility you'll get is if you take off the pipe connecting the airbox to the throttlebody, push some coolant hoses to one side and you'll get a pretty good view of the gear change mech at the gearbox end. :thumbup:
gripster
Posts: 18
Joined: Sun Oct 28, 2018 7:44 pm

Yup no need to take undertrays off to check, but make sure you check where the cables are clipped to the gearbox housing, once I have figured out how to load a pic I will show you the temporary get you home repair done on mine. Of course your prob may be different though!
gripster
Posts: 18
Joined: Sun Oct 28, 2018 7:44 pm

Image

You can see where the crimp broke, also the C-clip was missing which may have contributed, you may have threaded sections here where the cable meets the housing so possible that they have become loose also check where the cable is clipped onto the gear throw mech under the hose as suggested. Sorry I can't 100% remember which is the crossgate and which is front and back but am pretty sure the broken one in the image is crossgate. If the lever cant move the cable all the way over it will be difficult to engage 1st and second. I really thought I had lost my box when it went. I could only get 3rd and 4th.
winthattt
Posts: 1066
Joined: Fri Feb 12, 2010 4:45 pm
Location: Sunny Derbyshire

I managed to melt the cables on my s2, they finally fell apart as I drove into the garage where they were to be fixed. The motorsport cables are an improvement.
3xige240S
Posts: 12
Joined: Sun Feb 21, 2021 10:51 pm

Thankyou for your replies..much apreciated
Post Reply